Veckans verksamhetsbesök
Vi har så många medarbetare på Adolfsbergshemmet, som gör
ett fantastiskt jobb med att ge våra äldre god omsorg och även den lilla extra
guldkanten. Vi kommer därför med oregelbundna mellanrum att göra besök i olika
delar av verksamheten för att uppmärksamma detta.
Denna vecka har jag tagit med mig kameran och gjort ett
besök till avdelning A1 och B1. Anledningen är att jag hört rykten om att en ur
personalen är lite extra duktig på att baka till de boende där.
Jag kommer till avdelningsköket strax efter klockan 10:00
och då är nämnda person redan i full fart med brödbaket.
Hej! Vem är du?
Jag heter Shgipe Murigi och är en snart 50 årig tvåbarnsmor, svärmor och
farmor. Jag kom till Sverige 1998 från Kosovo och var då en utbildad elektrotekniker
med få möjligheter till jobb inom detta i Sverige.
Hur länge har du jobbat här på Adolfsbergshemmet?
Jag började 2003 som
vårdbiträde och 2007 var jag färdig undersköterska. Jag har i dag en placering
på A1 men har jobbat på olika avdelningar på hela boendet. Jag trivs mycket bra
och skulle inte vilja byta arbetsplats. Det känns som hemma här och jag jobbar
verkligen med hela mitt hjärta när jag är här.
Jag har hört ryktas om att du bakar bröd till de boende på
avdelningarna A1/B1.
Ja det stämmer! Det började som något litet extra vid särskilda
tillfällen och sen utökades det till helgerna. Alla vi i personalen såg att de
boende verkligen uppskattade att serveras nybakt bröd till exempel till soppan
med mera. Detta har gjort att det bakas ganska ofta, givetvis när verksamheten
tillåter det. Jag ser så många fördelar med detta. Det är roligt för mig att
baka och det är trevligt för de boende. De mår så bra av både doften och
smaken.
Finns det några utmaningar?
Det är viktigt med
planering för att hinna med baket, så det inte har för stor inverkan på det
dagliga som ska göras på avdelningen.
Det kan också vara
svårt med ingredienserna om det är några ovanliga, jag tar ibland med mig hemifrån.
Men med planering så ska det gå att beställa hem ingredienser till avdelningen,
eller köpa på Parkhallen.
Har du några tips till andra som vill göra likadant?
Ja! Återigen är
planering viktigt. Samarbete i gruppen är också viktigt. Även om jag står för mycket av bakningen så
skulle jag inte klara det utan mina kollegor.
Jag kan stå på
morgonen och förbereda frukosten, koka gröt med mera. Samtidigt har jag slängt
ihop en deg som sen får stå på jäsning under förmiddagen. Det behöver inte vara
så krångligt. En sockerkaka tar inte så lång tid men det ger de gamla så
mycket. Det är ofta dom små ansträngningarna som gör mest.
Nu vill vi såklart ha recept på det du bakat!
Shqipe har det mesta i huvudet, men ger ett ungefärligt
recept på morotsbrödet hon bakar.
Morotsbröd á två limpor:
500 g mjöl
2 rivna morötter
50 g smält smör
1 pkt torrjäst
Ca 3 dl vatten
Rör ihop till en
ganska lös deg. Låt jäsa i en timme. Häll degen i brödformar, arbeta inte ihop
den. Låt jäsa i ca 30-40 min till degen nått formens kanter. Grädda i ugn i 200
grader i 30-40 minuter. Strö eventuellt över sesamfrö och riven ost innan
gräddningen.
Vid pennan
Sandra Månstierna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar